Haal onafhankelijke energie aan boord met Solarluiken

Solarluiken zijn luiken met geïntegreerde zonnepanelen die hernieuwbare energie leveren voor uw schip. Word minder afhankelijk van walstroom en fluctuerende brandstofprijzen. Geniet van minder generator draaiuren en een jarenlang rendement.
Ontvang nu een gratis offerte met opbrengstberekening

Zeg vaarwel tegen walstroomkabels en lawaai

Vergeet het gedoe met walstroomkabels of een stationair draaiende generator. Geniet van stille dagen zonder generator terwijl u uw schip onafhankelijk voorziet van energie uit de zon.

Energie opwekken en tegelijkertijd geld besparen

Geniet van jarenlang rendement op uw investering, zonder verborgen kosten. Betaal niet langer schommelende brandstofprijzen, en ontvang bovendien subsidie op de aanschaf van Solarluiken.

Haal alles uit uw luiken met zonne-energie

Of u nu gladde luiken, Friesche kappen of deltaluiken heeft, wij hebben een oplossing die past. Solarluiken zijn eenvoudig te installeren, kosteneffectief en bestand tegen de elementen.

Waarom zijn anderen overgestapt?

Loop de kansen van Solar niet mis

Zonder Solarluiken

“We vinden het geluid en stank van generatoren vervelend, maar zeulen met walstroomkabels ook”
“Je bent onderhevig aan de grillen van brandstof- en walstroomaanbieders”
“Zonde om brandstof en walstroom te verspillen, terwijl de zon gratis op je luikenkap schijnt”
“Met de generator voelden we ons bezwaard tegenover bewoners aan de wal”

Met Solarluiken

“We hebben al weken zonder generator gehad en kunnen gerust een weekend weg zonder dat deze aanslaat”
“Alle apparaten werken nu op het systeem, we koken ook op zonne-energie”
“Het scheelt ons een hoop ergernis aan zeulen met kabels”
“Het gebruik van de generator is flink teruggeschroefd en we hebben aanzienlijk bespaard op onderhoud”

De autonome energiebron voor uw boordnet

Met Solarluiken wekt u uw eigen energie op en betaalt u minder aan walstroom en gasolie. In combinatie met een accusysteem verlagen Solarluiken het aantal draaiuren van uw generator, waardoor u bespaart op onderhoud en vervanging. Dankzij zonnepanelen bent u minder afhankelijk van prijsstijgingen van brandstof en walstroom. Nu, en in de toekomst, want opgewekte energie uit de zon is gratis. De aanschaf biedt daarnaast fiscale voordelen en subsidies op zowel de luiken als het batterijsysteem.
Onze systemen werken met zeer efficiënte, dunne, vuilafstotende en onderhoudsarme zonnepanelen. Het betreft een compleet zonnepaneelsysteem inclusief micro-omvormers. Het systeem wordt gemakkelijk aangesloten door uw elektricien.
Stap over op Solarluiken en ontvang tot 40% korting met de EIA en KIA!

De resultaten van Solarluiken

93%
Reductie in generatoruren
73%
Reductie in brandstofverbruik door de generator
75%
Van de dagen zonder walstroom
Uitgaande van een volledige solarluikenkap. Cijfers zijn indicatief en afhankelijk van het aantal solarluiken, batterijcapaciteit, uw schip en vaarprofiel.

Deze scheepseigenaren gingen u voor

MS Kenyro

Trio Friesche kap
Lees ervaring!

MS Mededinger

Gladde schuifluiken
Lees ervaring!
Lees ervaring!

MS Concordia

Duo Friesche kap
Lees ervaring!

MS Addio

Duo Friesche kap

MS EL Teide

Trio Friesche kap (retrofit)

MS Sira M

Gladde schuifluiken

MS Tampico

Duo Friesche kap

MS Fundament

Duo Friesche kap

MS Viator

Duo Friesche kap (retrofit)
Lees ervaring!

MS Victus

Duo Friesche kap (retrofit)
Lees ervaring!

MS Amarige

Trio Friesche kap (retrofit)

MS Dependant

Trio Friesche kap (retrofit)

MS Variant

Trio Friesche kap (retrofit)

MS Wilhelmina Arina

Trio Friesche kap (retrofit)

Exclusieve Technologie

Hoogste kwaliteit

Lichtgewicht panelen, zeer efficiënt en bestand tegen de elementen. Ontworpen en getest voor de binnenvaart.

Alles in één systeem

Zonnepanelen, kabels en omvormers geïntegreerd in uw luiken. Direct aan te sluiten op uw 220/380V boordnet met één stekker per luik.

Nieuwbouw én retrofit

Inwisselbaar en stapelbaar met gewone luiken. Geschikt voor zowel nieuwe luiken, als retrofit op bestaande luiken.

Inzicht in de opbrengst

Live monitoring van de energie opbrengst en afzonderlijke optimalisatie per paneel.

Benieuwd wat Solarluiken voor u kunnen betekenen?

Benieuwd hoeveel zonne-energie u kunt opwekken? En wat dit u jaarlijks oplevert?
Voer hier uw informatie in en ontvang vrijblijvend een offerte en opbrengstindicatie, of bel ons direct op.
Bedankt voor uw bericht en interesse!
We komen zo snel mogelijk bij u terug ☀️
Graag uw naam invullen
Graag uw achternaam invullen
Graag een geldig e-mailadres invullen
Graag een optie kiezen
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA waardoor het privacybeleid en servicevoorwaarden van Google van toepassing zijn. We zullen uw persoonlijke gegevens nooit met iemand anders delen.
Liever iemand spreken? Bel +31 85 004 32 75

In beeld

Veelgestelde vragen

Bekijk onze veelgestelde vragen. Kun je geen antwoord vinden op je vraag?
Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, we helpen u graag verder. Whatsapp of bel ons op +31 85 004 32 75. Liever via email? Dan kan naar info@wattlab.nl kan ook.

Toepassingsmogelijkheden

Kan het Solarsysteem op alle type luiken geplaatst worden?
Ja, de zonnepanelen kunnen zowel op stapelbare als op schuifluiken geplaatst worden. Ook kunnen we zowel boven- als onderluiken uitrusten. Dit kan doordat we het systeem integreren in de luiken en zeer dunne zonnepanelen (2,5 mm) gebruiken.
Hoe worden de luiken aangesloten op het schip?
Per luik is er één stekkeraansluiting. In de denneboom maakt uw elektricien ook 1 aansluiting per luik. Met de meegeleverde stekkerkabel koppelt u uw luik gemakkelijk aan uw denneboom. We kunnen een lange kabel meeleveren zodat het luik ook bovenop de stapel stroom kan opwekken.
Kan het solarsysteem ook op mijn bestaande luiken worden nageplaatst?
Ja, dit noemen we retrofit. Zolang de luiken in goede conditie zijn, kunnen deze door Blommaert (Wijnegem of Rotterdam) omgebouwd worden tot Solarluiken.
Kan het Solarsysteem ook op niet-Blommaert luiken?
Meestal wel, zolang de luiken nog in goede staat zijn. Blommaert zal de noodzakelijke aanpassingen aan het luik maken.
Hoe lang moet ik zonder luiken varen als ik ze wil laten ombouwen?
Voor de zekerheid kunt u uitgaan van 1 week. In principe kunnen we 2 luiken per dag ombouwen. U kunt uw luiken komen afgeven of laten ophalen.

Elektra & Systeem aan boord

Wat voor stroom en spanning komt er uit het luik?
Het Solarluik werkt op dezelfde spanning als uw boordnet: drie fase 380Y/220V of 400Y/230V. Indien gewenst is één fase ook mogelijk. De stroomsterkte die uit het Solarluik komt hangt af van de sterkte van de zon en het aantal zonnepanelen. Een Solarluik is een soort generator: de opgewekte energie kan direct worden gebruikt in het boordnet.
Wat moet er gebeuren aan mijn schip zodat ik Solarluiken kan nemen?
Uw elektricien moet per Solarluik één stekker en kabel in de denneboom maken. Deze kabels worden door uw elektricien aangesloten op een meegeleverde kast, de Wattlab combiner box.
Wat is de minimale accucapaciteit om Solarluiken te gebruiken?
U kunt Solarluiken ook zonder accu gebruiken. We raden wel aan om het te combineren, omdat dit in veel gevallen tot de grootste brandstofbesparing leidt. Indien u voor een accu kiest, kunnen we u adviseren op basis van uw verbruik en aantal Solarluiken. We adviseren een minimale capaciteit van 25 kWh (1040 Ah bij 24V en 520 Ah bij 48V) om goed gebruik te kunnen maken van de accu.

Robuustheid en Gebruik

Kunnen de zonnepanelen tegen vallende lading?
Tegen zand, snippers, fijne lading, stof en hagel zijn de panelen perfect bestand. In de regel geldt wel: alles wat het luik zal beschadigen zal het zonnepaneel ook beschadigen, bijvoorbeeld zware of scherpe lading. U kunt tijdens laden en lossen een luik zonder zonnepanelen bovenop de stapel leggen, om onderliggende Solarluiken te beschermen.
Kan ik over de zonnepanelen lopen?
Enkel in noodgevallen. We raden het verder sterk af omdat het de degradatie (verlies van energie-efficiëntie) kan versnellen. Ook kan er bijvoorbeeld iets scherps onder de schoen blijven zitten. Mocht het toch een keer voorkomen dan zullen de panelen niet direct stuk gaan, maar omdat de zonnepanelen sneller kunnen degraderen raden we het wel af.
Hoe lang gaan Solarluiken mee?
Zeker 15 jaar, maar alle componenten zijn gecertificeerd tot 25 jaar. We. Hebben samen met de Technische Universiteit Delft mechanische degradatie testen uitgevoerd. Het resultaat? De Solarluiken ondervinden gedurende hun levensduur geen extra degradatie.
Kunnen Solarluiken in combinatie met ADN lading gebruikt worden?
De Solarluiken mogen niet tegelijk met ADN lading worden gebruikt. Wanneer u ADN in containers vervoert plaatst u de Solarluiken zo ver mogelijk (meer dan 2 meter) van de ADN lading. Daarnaast schakelt u de Solarluiken-groep (rood gemarkeerd door uw elektricien) uit. Wanneer er losse ADN lading wordt vervoerd en alle luiken dicht liggen, dient u daarnaast de zonnepanelen af te dekken met een ondoorzichtig zeil.

Besparingen en Subsidies

Waar bespaar ik op met Solarluiken?
U bespaart allereerst op brandstof en op uw walstroomrekening. Indien u ook een accupakket neemt, zal het aantal draaiuren van de generator afnemen. Met als gevolg:  1) Uw generator gaat langer mee  2) Er zijn minder filters nodig  3) Er is minder smeerolie nodig. Door de jaarlijkse besparing kunt u een rendement van 5 tot 10% halen.
Hoeveel Solarluiken raden jullie aan?
Dit hangt af van uw energieverbruik en uw doel. Onze ervaring is dat de meeste schippers na een eerste ervaring met Solarluiken, later extra Solarluiken bijbestellen. Hoe meer Solarluiken u heeft, hoe meer energie u bespaart en hoe vaker uw generator uit kan.
Is er korting mogelijk door middel van subsidies?
Ja, in Nederland geldt de EIA (energie investeringsaftrek) & KIA (kleine investeringsaftrek) die beiden gebruikt mogen worden. Samen levert dit een korting tot 50% bij nieuwe Solarluiken, en tot 38% bij retrofit Solarluiken.
Hoe werkt de Energie Investerings Aftrek (EIA)?
De Energie Investerings Aftrek is een fiscale regeling. 45,5% van de kosten van het totale Solarluik (dus ook het aluminium gedeelte), het accusysteem, en de installatie door de elektricien mag van de winst worden afgetrokken. Vraag uw accountant naar de details, of vraag ons u een voorbeeldaanvraag toe te sturen.

(Nog) Geen luiken?

Dezelfde technologie kan op uw stuurhuis geplaatst worden.
Een laagdrempele manier om ervaring op de doen met zonne-energie of juist een mooie aanvulling op Solarluiken. Hoe dan ook, het uitvallen van uw schip na een weekendje weg is nu verleden tijd.

MS Vantage

MS Oase

MS Transient

MS Marino

Over Blommaert & Wattlab

Blommaert

In 1978 startte Blommaert met het ontwerp en de productie van scheepsluiken in aluminium voor de binnenvaart. Meer dan 40 jaar later zijn ze uitgegroeid tot marktleider. Blommaert beschikt over een zeer uitgebreid gamma oplossingen voor de binnenscheepvaart.

Wattlab

The origin of Wattlab lies in the Vattenfall Solar Team of Delft University of Technology, multiple world champions with their solar car Nuna. Building on their expertise, they are now making innovative solar panel applications possible for inland shipping.