Testimonial

28 februari 2023

MS Concordia - Esther en Rinus Goudriaan


De familie Goudriaan vaart sinds mei 2022 met Solarluiken. In maart 2023 hebben zij nog een extra Solarluik laten plaatsen, waarmee ze een totaal vermogen van 8.6 kWp aan boord hebben. Daar kunnen ze wel wat mee! Lees hieronder hun ervaringen.
MS Concordia met haar eerste set Solarluiken

Waarom hebben jullie gekozen voor Solarluiken?

Esther:
Wij hebben gekozen voor Solarluiken omdat je toch een stukje mee moet doen aan de vergroening in de binnenvaart. Dat kan niet alleen door Solarluiken, maar die helpen wel om de generator minder te laten draaien en daarmee ook de uitstoot te verminderen. Daarnaast is dit ook een goede kans om iets nieuws uit te proberen. We hebben al zonnepanelen op het stuurhut dak. Die zijn al wat ouder en hebben minder opbrengst. Daarom hebben we nog een Solarluik besteld. De Solarluiken werken ook gewoon; we zijn een heel stuk minder met onze generatoren gaan draaien.
Rinus:
Wat minder draaiuren met de generator; dat vond ik wel leuk. Het aantal draaiuren is echt naar beneden gegaan en daar zijn we tevreden over. We hebben vorig jaar als eerst twee Solarluiken aangeschaft en inmiddels hebben we er nog een besteld omdat we meer capaciteit willen. Deze wordt ergens in april geleverd.
De zonnepanelen op MS Concordia zijn minder dan 3 millimeter dik. Op zonnige dagen wekken de Solarluiken aan boord de MS Concordia ruim 45 kWh op.

Wat vindt u van de gebruiksvriendelijkheid?

Doordat de panelen heel dun zijn en op bestaande luiken zijn geplakt merk je er weinig van. Je moet wel een beetje met de kabels in de weer om ze aan te sluiten maar dat hoort erbij en is goed te doen.
De Solarluiken zijn makkelijk schoon te maken met water.

U heeft de Solarluiken nu bijna een jaar in gebruik. Hoe waarschijnlijk is het dat u de Solarluiken aanraadt aan andere schippers op een schaal van 1 tot 10?

Op een schaal van 1 tot 10 geef ik het een 9. In ons geval zie ik niet de mogelijkheid om financieel rond te rekenen, maar alles bij elkaar opgeteld ben ik blij met alles. Het volgende luik had ik anders ook niet besteld.

Hoe hebben jullie de samenwerking ervaren met Wattlab?

Wij hebben de samenwerking als positief ervaren. Het eerste contact was al zo’n anderhalf jaar geleden. In de vakliteratuur had ik een stukje gelezen over de samenwerking tussen Wattlab en Blommaert. Ik heb toen op de website van Wattlab een contactformulier ingevuld en zo is het contact ontstaan. De gesprekken die we hebben gehad met Jeroen van Ooijen (Blommaert) en Kasper Keizer (Wattlab) hebben wij als positief ervaren. We hebben leuke gesprekken gehad en veel van elkaar geleerd; ik denk ik meer van hen dan andersom.
Wattlab
  • De Kroon
  • Schiemond 20
  • 3024 EE, Rotterdam
  • The Netherlands
  • info@wattlab.nl
  • +31 85 004 32 75
  • Coc: 68536550
  • Vat id: NL 8574 88 077 B01

© 2023 Wattlab (KRSolar B.V.). Alle rechten voorbehouden.